2019-10-25 17:46:22

Gostovanje hrvatskog fizičara Ivice Puljka

   

Danas je u školi u Drnju gostovao prof. dr. sc. Ivica Puljak, hrvatski fizičar i profesor, najpoznatiji po sudjelovanju u istraživanju i otkrivanju Higgsovog bozona sa znanstvenicima u Švicarskoj u CERN-u, Europskom vijeću za nuklearna istraživanja.

 

Škola je ove godine nastavila s aktivnostima Erasmus+ projekta SLAM, a početak školske godine Erasmus+ tim namijenio je aktivnostima vezanim uz dvije znanosti: fiziku i astronomiju. Početna aktivnost bila je Svemirski dan, projektni dan u PŠ Josipa Generalića Hlebine, a aktivnosti su nastavljene kroz današnje predavanje i radionicu prof. dr.sc. Ivice Puljka, fizičara svjetskog renomea.

Učenici 7-ih i 8-ih razreda su na predavanju slušali o građi i veličini svemira, jedinstvenosti zvijezda te primjerima iz svakodnevnog života koje je prof. Puljak jednostavnim rječnikom povezivao sa znanstvenim otkrićima i izumima te ih na taj način približio učenicima. Razgovarao je s učenicima o onome što znaju, kako saznaju nove stvari , znaju li tko su i na koji način trebaju provjeravati informacije koje ih okružuju. Nakon predavanja, učenica Mia Perošić (8. a) prof. Puljku uručila je portret koji je za njega nacrtala. 

Na radionici je učenike upoznao s CERN-ovim ubrzivačem čestica, kako izgleda i koliko je dugo građen, te na konkretnom primjeru pokazao kako se „traže“ čestice. S učenicima je podijelio svoje iskustvo rada u velikoj i priznatoj znanstvenoj instituciji, gdje radi 10000 znanstvenika.

Svoj dolazak prof. Puljak završio je sudjelovanjem u inicijativi „Zasadi drvo, ne budi panj!“, koja se danas provodila u školi.

Aktivnosti koje slijede u Erasmus+ projektu SLAM su suradnja s Astronomskim društvom Koprivnica i posjet zvjezdarnici u Višnjanu, gdje će učenici sudjelovati u radionici poznatog hrvatskog astronoma Korada Korlevića. Sudeći prema današnjem iskustvu, učenike čeka još nezaboravnih susreta i novih znanja.

Predavanja i radionice financirane su sredstvima Erasmus+ projekta.


Osnovna škola "Fran Koncelak" Drnje