2023-09-07 12:26:03

Finski obrazovni sustav

      

   Naše učiteljice Ksenija Varović i učiteljica Ana Tustonjić Dombaj, koordinatorica Erasmus+ projekata, krajem kolovoza tjedan dana su provele u finskom gradu Oulu u tamošnjoj Kastelli školi. To im je ujedno bila i prva mobilnost u drugoj akreditacijskoj godini. U sklopu Job shadowinga pratile su nastavu kroz trinaest različitih predmeta. Već dugo im je bila želja posjetiti Finsku i upoznati se s najboljim obrazovnim sustavom u Europi.

   Ravnatelj finske škole Timo Salmi upoznao ih je s finskim obrazovnim sustavom. Predškola je obavezna za sve učenike. Škola je besplatna za sve i obvezna do osamnaeste godine života. Učenici imaju besplatne obroke, udžbenike i sav pribor (olovke, bojice, škare, geometrijski pribor). Od najranije dobi u središtu je učenik. Svaka škola ima autonomiju i može samostalno odrediti trajanje školskog sata u rasponu od 45 do 70 minuta. Raspored sati se mijenja tri do četiri puta godišnje u skladu s potrebama i mogućnostima učenika. To znači da učenici u određenom razdoblju imaju manji broj predmeta. Broj predmeta u jednom razdoblju varira između šest i devet. Zbog toga su učenici manje opterećeni i mogu se više fokusirati na sam sadržaj te napredovati prema svojim sposobnostima.

   Što se tiče vrednovanja, ni učitelji ni učenici nisu opterećeni. Nema usmenog ispitivanja, a testovi su vrlo rijetki. Svaki učenik samostalno brine o svom napretku koji učitelji kontinuirano prate. Učenici ne osjećaju pritisak zbog ocjena i uspjeha. Nema učenja napamet, a naglasak se stavlja na praktični rad i osamostaljivanje učenika. U školi uče kuhati, šivati, izrađivati predmete od različitih materijala i kako biti tolerantni. Domaće zadaće gotovo da i nema.

   Škola nema školskog pedagoga. Nasilja je vrlo malo, a kazne su stroge. Svaka škola ima medicinsku sestru.

   Svake godine finska vlada iz državnog proračuna izdvaja veliku količinu novca, stoga su im škole vrhunski opremljene.

   Finci se ponose svojim obrazovanjem. Odnos društva prema učiteljima je pun poštovanja. U Finskoj se na podučavanje gleda kao na vrlo poželjno zanimanje. Učitelji prolaze dugotrajno obrazovanje, što im omogućava da efikasno rade svoj posao. Svaka škola ima tim koji je posvećen unapređenju dječje sreće u školi.

   Tajna uspješnosti najvjerojatnije leži u staroj finskoj uzrečici, kojom se vode svi učitelji. Ona kaže da stvari koje naučite bez užitka, brzo ćete i zaboraviti.

 

          

 


Osnovna škola "Fran Koncelak" Drnje