2023-07-03 18:21:38

Maturalac 2023.

   Od 21. do 25. lipnja 2023. učenici sedmih razreda naše škole zajedno sa svojim razrednicima sudjelovali su u višednevnoj izvanučioničkoj nastavi, maturalnom putovanju u Biogradu na Moru.

   Na putu prema Biogradu posjetili smo Memorijalni centar Nikole Tesle koji smo obišli uz stručno vodstvo Centra te sudjelovali u pokaznoj vježbi bežičnog prijenosa struje u ispitnoj stanici u samom Centru. Tamo smo također iskoristili razna igrala koja su inspirirana izumima Nikole Tesle.

   Po dolasku i smještaju u hotel Albamaris uputili smo se na kupanje, a večer smo proveli upoznavajući Biograd.

   Drugi dan posjetili smo utvrdu Klis gdje smo imali stručno vodstvo te prezentaciju vještina mačevanja i streličarstva koje smo ujedno mogli i isprobati. Nakon toga smo ručali u Splitu te obišli staru gradsku jezgru u pratnji lokalnog vodiča koji nam je ispričao o čarima života u Dioklecijanovoj palači u njegovo vrijeme. Posjet Splitu nije mogao proći bez lovljenja Grgura za palac. Po povratku u Biograd također smo imali vrijeme za kupanje i večernji izlazak.

   Treći dan putovanja bio je rezerviran za cjelodnevni razgled NP Kornati u sklopu kojeg smo posjetili i PP Telašćicu. U sklopu izleta brodom imali smo organiziran ručak na malom otočiću, a uspjeli smo se i okupati kod oba zaustavljanja brodom. Večer smo proveli u Biogradu, a najviše vremena svaku večer izdvojili smo za lunapark.

   Četvrtog dana našeg putovanja jutro smo proveli u Šibeniku koji se pripremao za otvorenje Međunarodnog dječjeg festivala pa smo i mi bili dio tog šušura. Grad nam je pokazala lokalna vodičica, a u sklopu razgleda posjetili smo Katedralu sv. Jakova i Tvrđavu sv. Mihovila.

   Nakon ručka i popodnevnog odmora skoknuli smo na kupanje, a nakon toga na dio putovanja kojem su se učenici najviše veselili  - Zabavni park Dalmaland. Uživali smo u vožnjama i atrakcijama cijelo popodne. Po povratku u hotel i večeru razrednici su učenicima pripremili zajedničko druženje na terasi hotela. Učenici su izmjerili snage u kvizu znanja o tome što su sve čuli i naučili kroz ovu izvanučioničku nastavu. Prvo mjesto osvojila je muška ekipa 7. a ostvarivši zavidan rezultat od devetnaest točnih odgovora od ukupno dvadeset. Drugo mjesto pripalo je dečkima iz 7. b sa sedamnaest točnih odgovora, dok je treće mjesto dijelilo više ekipa s trinaest točnih odgovora. Prve dvije ekipe dobile su zaslužene nagrade.  

   Zadnjeg dana našeg putovanja, kad smo krenuli kući, usput smo stali u Zadru koji smo posjetili u pratnji lokalnog vodiča. Pozdravili smo Sunce, slušali morske orgulje, vidjeli sv. Donata te šetali Kalelargom. Poslije ručka uputili smo se kući te sretno stigli u večernjim satima pred našu školu.

   Ova izvanučionička nastava svakako će svima nama ostati u trajnom sjećanju!

Vjeroučiteljica Ksenija Marić, razrednica 7. b


Osnovna škola "Fran Koncelak" Drnje