preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Fran Koncelak" Drnje

 > Naslovnica
Vijesti

Naša škola je dobila Europsku nagradu za inovativno poučavanje

Autor: Stjepana Kadić, 27. 9. 2023.

    

   S početkom novog razdoblja programa Erasmus+, Europska komisija je 2021. godine, u okviru Komunikacije o uspostavi europskog prostora obrazovanja do 2025. godine, utemeljila Europsku nagradu za inovativno poučavanje (The European Innovative Teaching Award - EITA).

   Cilj je ove nagrade predstaviti kvalitetne i inovativne nastavne prakse provedene u okviru programa Erasmus+ i vrednovati rad nastavnika i njihovih škola koji su dali izniman doprinos toj struci. Nagradu, koja pridonosi isticanju izvrsnosti odgojno-obrazovnih djelatnika u projektnom radu i europskoj suradnji u području odgoja i obrazovanja, u Republici Hrvatskoj dodjeljuje Agencija za mobilnost i programe EU.

   Komisija svake godine definira tematsko područje koje projekti moraju obuhvatiti kako bi se mogli razmatrati za Europsku nagradu za inovativno poučavanje. Godišnja tema EITA-e za 2023. godinu je „Obrazovanje i inovacije” u vezi s Europskom godinom vještina. 

   Godišnja tema istražuje uvođenje postojećih i novih tehnologija u suvremene obrazovne sustave. To posebno uključuje umjetnu inteligenciju, robotiku, kodiranje, programiranje, virtualnu stvarnost, poduzetništvo itd. 

   Kriteriji ključni za dodjelu ove prestižne nagrade bili su korištene metodologije, inovacijsko okružje, uloga nastavnika te učinak i rezultati projekta.

   Projekt koji je nagrađen je Erasmus+ projekt SLAM – STEM LEARNING ACTIVITIES and METHODS. Provodili smo ga zajedno s partnerski školama iz Estonije, Grčke i Cipra od 2018. do 2021. godine.

   U projekt je bilo uključeno oko 250 učenika i 30 učitelja.

   Aktivnosti s kojima smo se bavili tijekom trajanja projekta bile su usmjerene na znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, a korištene metode bile su istraživanje, rješavanje problema, simulacije, igre, praktični rad, terenski rad i diskusija u svrhu stjecanja novih znanja.

   Važna metoda koju su učenici koristili bilo je računalno razmišljanje.

  Ovakav način rada omogućio je učenicima jasnije sagledavanje i razumijevanje rada strojeva i računala te jezik računala, što je preduvjet za uspješan rad s naprednom tehnologijom i za postizanje viših razina kognitivnog znanja potrebnog za aktivan rad u STEM područjima.

  Sve aktivnosti temeljile su se na definiranim ciljevima projekta: postizanje viših razina kognitivnih znanja potrebnih za aktivan rad u STEM-u, unaprjeđenje temeljnih kompetencija s naglaskom na STEM područje, podizanje motivacije za korištenje ICT-a u učenju i poučavanju, uvođenje novih metoda poučavanja u svakodnevni rad te proširenje ponude izvannastavnih aktivnosti.

   Tijekom provedbe projekta surađivali smo s raznim stručnjacima iz STEM područja. Jedna takva suradnja rezultirala je znanstvenim istraživanjem o otiscima prstiju  i sudjelovanjem na državnom natjecanju iz biologije 2019. godine.

   Učenici i učitelji iz Cipra, Grčke i Hrvatske timski su sudjelovali na međunarodnoj matematičkoj konferenciji euroMath i euroScience 2019. godine koja se održavala na Cipru.

   Kroz ovaj projekt povećali smo motivaciju učenika za rad u STEM području jer su kroz neposredan praktičan rad izravno vidjeli proizvode svoga rada. Također su dobili uvid u nove načine učenja, što je rezultiralo njihovom većom uključenošću u novoformirane izvannastavne aktivnosti.

   Naši su učitelji povećali kvalitetu svog rada primjenom novih metoda koje će utjecati i na obrazovanje budućih generacija.

   Konkretni rezultati po završetku projekta bili su razvijeni STEM KITovi - setovi za izgradnju F1 bolida, holograma, seizmografa i power bank-a i njihovi tutoriali, izrada metodoloških brošura te igra STEMopoly.

  Provođenjem SLAM projekta naša je škola postala modernija, dinamičnija i kooperativnija, a učitelji kreativniji, fleksibilniji i otvoreniji.

   Izuzetno smo sretni i ponosni što smo dobili ovu nagradu i što je prepoznata kvaliteta našega projekta. Dokaz je to da se sav naš trud i rad isplatio, a ujedno je i vjetar u leđa za kreiranje budućih ideja i aktivnosti. 

 

Ana Tustonjić Dombaj, koordinatorica Erasmus+ projekta SLAM

 
Sudjelujemo...

 

     

   Natjecanje u financijskoj

           pismenosti

 

   

        Klokan bez granica

       

        Dabar natjecanje

     

      Sudoku natjecanje

         

      Večer matematike

  

  Eratostenov eksperiment

       

   Budi internet genijalac

Tražilica
Anketa
Provodiš li rado svoje slobodno vrijeme u kutku za čitanje (Drnje i Hlebine)?Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 9. 2016.

Ukupno: 334719
CMS za škole logo
Osnovna škola "Fran Koncelak" Drnje / Pemija 72, HR-48322 Drnje / os-fkoncelak-drnje.skole.hr / ured@os-fkoncelak-drnje.skole.hr
preskoči na navigaciju