preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Fran Koncelak" Drnje

 > Naslovnica
Vijesti

Za promišljanje o sigurnosti na internetu nikad nije kasno...

Autor: Adela Stilin, 20. 2. 2021.

Iako je obilježavanje Dana sigurnijeg interneta 2021. iza nas, ovim putem želim prikazati kako su učenici razredne i predmetne nastave u OŠ Fran Koncelak Drnje, zajedno s područnim školama obilježili spomenuti dan.

 

Povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta koji se obilježava u cijelom svijetu drugi dan u drugom tjednu u mjesecu veljači, učenici su obilježili  taj dan nizom aktivnosti. Cilj provedenih aktivnosti je promicanje sigurnijeg i odgovornijeg korištenja internetom.

Za provođenje aktivnosti koristili smo sadržaje i materijale s mrežne stranice Centar za sigurniji internet. Učenici su pristupali sadržajima na izrađenom interaktivnom predlošku koji je dostupan na mrežnoj stranici: predložak

U razrednoj nastavi PŠ Josipa Generalića u Hlebinama i PŠ Frana Galovića u Peterancu  na početku sata pročitali smo slikovnicu Sigurni s Neticom. Nakon pročitane slikovnice učenici su podijelili svoja iskustva na internetu i zaključili su da je najsigurnije "surfati" u prisustvu roditelja.
Posjetili smo mrežnu stranicu Netica i proučili njezin sadržaj. Učenici su bili oduševljeni što mogu Netici postaviti pitanje ako naiđu na neku vrstu problema. Pročitali smo kratki tekst Isplati li se biti youtuber, raspravili o privatnosti naših podataka i mogu li se podaci zlouporabiti.
Pogledali smo edukativni crtić Čarobni prsti ostavljaju trag, pročitali savjete za sigurno korištenje interneta i ponovili o pravilima ponašanja na internetu.
Učenici su izradili plakat što se smije, a što ne smije raditi na internetu, a neki su učenici odlučili prikazati znakove opasnosti na internetu.

Igrom "Izazovi protivnika" učenici su vježbali preciznost, ali istovremeno utvrdili kako se pravilno ponašati na internetu. Pitanja za aktivnost preuzeta su s ove stranice

Na interaktivnom predlošku nalaze se igre Dabrica Darka otkriva svijet i Interland te su učenicima dostupne i nakon obilježavanja Dana sigurnijeg interneta. Uz igru, nalazi se Kutak za roditelje i djecu koji sadrži poveznicu s videozapisom "Kako zaštiti djecu na internetu".
 
U predmetnoj nastavi informatike u PŠ Josipa Generalića Hlebine učenici su pročitali prezentaciju o sigurnosti na internetu te provjerili koliko imaju snažnu lozinku upisujući lozinke na mrežnoj stranici. Ova mrežna stranica pomogla im je zaključiti kako stvoriti što snažniju lozinku. Proučili su sadržaje na mrežnim stranicama Centra za sigurniji internet i u radnoj bilježnici Upoznajmo i prepoznajmo e-nasilje te su iznosili svoja mišljenja i iskustva o pročitanom sadržaju. Pogledali su videozapis Isprepletena priča i dvije učenice su izradile plakate o sigurnosti na internetu (Ivana Bobovec 8.r. i Antonia Kolarić 7.r). Za kraj sata, učenici su odigrali izrađeni kviz u Quizizz-u te pogledali videozapis Lijepa riječ.
 
       
 
U razrednoj nastavi MŠ  Fran Koncelak Drnje, PŠ Sigetec, PŠ Fran Galvoić Peteranec i PŠ Torčec učiteljica Nikolina Ritošla provodili je edukativne i zabavne sadržaje od 1. do 4 razreda. U prvom i drugom razredu slušale su se priče o sigurnosti na internetu, razgovaralo se o njihovim postupcima, crtali su znakovi za opasnost na internetu, rješavali kvizove i gledali poučni filmići.
S druge strane, u trećem i četvrtom razredu učenicu su se igrali uz crtanje i odgovaranje na pitanja vezana uz sigurnost na internetu, osmišljavali su pravila i crtali tematski zadane pojmove vezane uz sigurnost na internetu, rješavali su kvizove i igrali edukativne igre. 
U 8.c razredu u Drnju učenici su na satu Informatike gledali dokumentarni film "Društvena dilema" koja govori o utjecaju društvenih mreža te iskorištavanju podataka svakog čovjeka na društvenoj mrežu u svoju, financijsku korist. Učenici su za zadatak dobili napraviti PPT prezentacije na temu Sigurnosti na internetu s naglaskom na davanje svojih osobnih podataka društvenim mrežama.
Ostali učenici u svim razredima dobili su zadatak, po želji, da izrade digitalne plakate u nekom od digitalnih alata koji su im dostupni (Canva, Prezi, PPT, Word, Genially). Pregled digitalnih plakata možete vidjeti ovdje
 
Učiteljice Tatjana Perić, Nikolina Ritoša, Adela Stilin
 
 
Anketa
Što mislite o novom jelovniku u sklopu projekta „Pametan obrok za pametnu djecu“.Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 9. 2016.

Ukupno: 263489
CMS za škole logo
Osnovna škola "Fran Koncelak" Drnje / Pemija 72, HR-48322 Drnje / os-fkoncelak-drnje.skole.hr / ured@os-fkoncelak-drnje.skole.hr
preskoči na navigaciju